Scrabbleclub Littera

26 februari 2006

Littera laureaat in Leuven

De Leuvense scrabbleclub Vinding had haar burgemeester Louis Tobback kunnen overtuigen om een welkomstwoordje te komen placeren bij aanvang van de eerste interclub op Leuvense bodem. NTSV-voorzitter De Bouvere had het in zijn openingstoespraak over het feit dat het bestuur ondanks haar noeste arbeid de laatste maanden regelmatig "in een negatief daglicht wordt gesteld". Hij gaf toe dat er door het bestuur fouten gemaakt waren, doch het verweer daartegen vond hij buiten proportie. De aanwezigen mochten overtuigd zijn van de goede bedoelingen van het bestuur, zo stelde hij. Louis Tobback vond het een troost, en aangenaam om horen dat niet alleen in de politiek gebakkeleid ("getobbackeleid" in het Leuvens dialect?) wordt, waardoor zijn komst naar dit scrabbletreffen al de moeite waard was, zo vond hij.

De partij zelf dan. In totaal waren 145 deelnemers komen opdagen. Onder hen een sterke delegatie van 14 Litteranen. Enkelen onder hen aasden op een goede individuele prestatie, want de 10 sterkste Belgen zouden in Leuven beloond worden met een selectie voor de scrabble-interland tegen Nederland. Een ander objectief van de ploeg was een sterke clubprestatie, waardoor de leidersplaats in de clubranking zou kunnen ingenomen worden.

Het werd een leuk spel. Vijf scrabbles, en constant voldoende aanbouwmogelijkheden, met een eindscore van 981 punten tot gevolg. De gemaakte scrabbles:

Beurt
02 : SLAGWIND (78 pt.)
03 : OPENSPER (88 pt.), of o.a. OPPEREN, OPPERDEN
12 : KIJKENDE (71 pt.), of o.a. RONDKIJK, DOORKIJK
16 : ONTAARDE (62 pt.)
17 : VERZOND of ZEEVOND (beide 112 pt.) of ZOEVENDE

Aan de pauze leek Littera er niet zo schitterend voor te staan. Enkel Frank Rutten, die het als één van de weinigen had aangedurfd om SLAGWIND te leggen, stond in de top-10. Na de pauze waren er gelukkig nog mogelijkheden genoeg om "dikke" punten te scoren. Ronny Heylen liep in de 12e beurt tegen een nulscore aan, en Frank miste de scrabble in beurt 16. Cris Clonen reeg de nulscores aan mekaar, en Ronny Rutten, alhoewel verlekkerd op ZERO, wou er geen slikken en schuwde de risico's waardoor hij belangrijke punten rateerde. Niemand van de Litteranen was echt tevreden over het geleverde spel. Ieder kon wel één beurt aanwijzen die hem of haar serieus parten gespeeld had. De proclamatie van de uitslag maakte een einde aan de onzekerheid.

Nederlander Jan De Kruiff won zijn tweede interclub op drie maanden tijd. Jan De Ridder en Erna Darcis eindigden ex aequo op de tweede plaats. Frank Rutten werd mooi zesde, en Ronny Rutten elfde. Ronny Heylen had zich na de nul nog mooi geremonteerd naar een 13e plaats. Dit drietal behaalde in totaal 30 plaatspunten, een niet echt fantastisch resultaat, doch toch net goed genoeg om een verrassend sterk Vandalen Schoten van de overwinning te houden. Littera neemt dankzij deze prestatie de leidersplaats van Et*cetera Genk over in de clubranking. Minstens even aangenaam was de vaststelling dat naast Frank, ook de twee Ronny's erin geslaagd waren om in de Belgische top-10 te eindigen. Ze zijn dus reeds zeker van deelname aan de scrabbleinterland. Voor Et*cetera Genk lukten Erna Darcis en Gerda Van Mierlo in dat opzet, waardoor de Belgische ploeg alvast vijf Limburgers telt.



Frank en "the two Ronnys" hebben een ticket op zak voor de scrabble-interland

Volgende Litteranen kwamen van Leuven huiswaarts met een A-score:
06. Frank Rutten / 94.71 RP
11. Ronny Rutten / 91.67 RP
13. Ronny Heylen / 90.87 RP
15. Frans Symons / 90.21 RP
19. Stefaan Roels / 89.29 RP
26. Herman Theys / 87.17 RP
53. Willy Lintermans / 79.89 RP
66. Chris Swinnen / 76.06 RP
73. Danny Beyens / 75.00 RP

Proficiat!

5 februari 2006

Gehavende ploeg toch nog derde in Gent.

Littera trok met 11 leden naar de interclub in Gent. Van de zes hoogst gerangschikten ontbraken er vijf, waardoor reeds op voorhand vaststond dat we een vleugje meeval zouden kunnen gebruiken, in onze poging om de clubbeker te veroveren. Bij aankomst bleek dat ook Chipka Aalst, de grootste concurrent van Littera, niet met haar sterkste samenstelling aanwezig was. Een tiental clubs kwamen in aanmerking voor de cluboverwinning, onder hen zeker ook Littera.

Het werd een partij die zeer overzichtelijk bleef. De lettertrekkingen hielden meestal weinig mogelijkheden in. Elke doorwinterde scrabbelaar voelde aan waar in de volgende beurt allicht de hoogste punten te rapen zouden zijn. Slechts drie keer konden alle blokjes weggespeeld worden. Telkens waren minstens vijf scrabbles mogelijk, waardoor het niet mogelijk was om grote verschillen in de uitslag te bewerkstelligen. Het vermijden van nulzetten was superbelangrijk. Beurten 10, 11 en 12 waren belangrijke scherprechters. De eerste scrabble kwam eraan in beurt 10. De meeste deelnemers namen genoegen met "EENDJES", doch wie het aandurfde om op de maal-3-lijn WENDETJE te leggen verdiende 35 punten meer! Deze bonus bleek achteraf zeer belangrijk. Meteen na de pauze werd de tweede makkelijke scrabble gepresenteerd. TURENDE leverde de meeste punten op. Wie er echter aan twijfelde dat NAARS kon verlengd worden tot NAARST, koos voor een zekere scrabble die echter al snel 15 à 20 punten minder opleverde. Ook die beslissing zou later zwaar doorwegen. Wie in beurt 12 de plakmogelijkheden onder WENDETJE negeerde, verloor minstens 20 punten, en bijna evenveel plaatsen. Nadien leek het spel rustig op weg naar het einde, doch in de voorlaatste beurt kwamen twee blanco's uit het zakje waardoor nog een laatste maal alle letters konden weggespeeld worden. Naast WOONKERN waren ook ONTKNOPE, ONTKRONE en ONTVONKE mogelijk.

Winnaar van de partij werd Bert van der Loo. Hij hield Frank Jolie twee punten achter zich. Tina Verdonckt werd knap derde. Zes Litteranen keerden huiswaarts met een A-score:

Op 169 deelnemers:

08. Tonny Dassen / 92.02 RP
11. Frans Symons / 90.81 RP
16. Ronny Rutten / 89.31 RP
20. Frank Rutten / 88.10 RP
36. Willy Lintermans / 84.79 RP
55. Danny Beyens / 81.17 RP

De pas getransfereerde Tonny Dassen kan pas in 2007 voor Littera punten verdienen. Het waren daarom Frans, Ronny en Frank Rutten die de score bepaalden. De 47 plaatspunten waren goed voor een derde plaats. Et*cetera Genk won de clubbeker dankzij de mooie prestaties van Erna Darcis (5e), Rina Van Mierlo (9e) en Mieke Moonen (12e) . Met hun score van 26 plaatspunten springt de Genkse club zelfs over Littera en Chipka naar de leidersplaats in het clubkampioenschap.

In de ranking zullen vooral Ronny en Frank Rutten hun score positief zien evolueren. Frank die voor aanvang van de partij als 25e gerangschikt was, zal over Alex Reymen springen en in de buurt van Cris Clonen gaan postvatten. Deden een slechte zaak: Hilde Machiels en Herman Theys scoorden respectievelijk 69.13 en 59.34 rankingpunten.


Frank werd derde Litteraan en verstevigt de rankingpositie