Scrabbleclub Littera

3 december 2006

Limburgs Kampioenschap

Op 2 december werd in het Sportagon, clublokaal van Littera Tessenderlo, het zesde Limburgse Scrabblekampioenschap georganiseerd. Het werd een gezellige namiddag. Vooraf werd afgekondigd dat er zeven trofeeën te verdienen waren. Niet alleen de top drie, maar ook de beste B- en C-spelers, en de beste vrouw en 55-plusser zouden in de bloemetjes gezet worden.

Het spel werd gekruid met vijf beurten waarin alle letters konden weggespeeld worden, nl. AMEHOELA en ATOOMPJE voor de pauze, en DEFTIGEN, WASPEEN en OXIDANT in de tweede wedstrijdhelft. Na tien beurten leidde Ronny Heylen de tussenstand. Hij werd op korte afstand gevolgd door de uittredende kampioen Herman Theys, die weer bezig leek aan een zeer goede wedstrijd. Kort na de pauze liep Herman echter tegen een aantal nulscores aan waardoor hij de rol moest lossen. Ronny Heylen miste in de eerste negen beurten na de pauze slechts negen punten en leek op weg naar een nieuwe Limburgse titel. Toen hij echter in de twintigste beurt OXIDANT miste, en zijn naaste concurrenten 41 punten meer scoorden, kwam de zege nog op de helling te staan.

De proclamatie: vier van de zeven trofeeën werden aan Litteranen overhandigd. De drie andere werden gewonnen door Jacqueline Maris, tot eind 2006 nog lid van Et*cetera Genk. Ze werd B-kampioene, vrouwenkampioen én kampioene bij de 55-plussers! Bovendien selecteerde zij zich met haar zesde plaats voor het Interregionaal Kampioenschap 2007. Kampioene bij de C-spelers was Julia Vaes. Ze liet zich pas enkele dagen voor het kampioenschap inschrijven, en daar zal ze geen spijt van hebben!


C-kampioene 2006 : Julia Vaes
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Hagelander Frans Symons, aangesloten bij Littera, behaalde een zoveelste ereplaats. Hij werd derde op 65 punten van de winnaar. Hij liet zich als geen ander de felicitatiekussen van de prijsuitreikster welgevallen.


Derde plaats voor Frans
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Stefaan Roels, de man die sinds enkele maanden een abonnement lijkt te hebben op de tweede plaats in uitslagen van grote scrabbletreffens, eindigde 22 punten achter de winnaar. In de veertiende en vijftiende beurt werd met DEFTIGEN en WASPEEN het verschil gemaakt. Stefaan kreeg toen respectievelijk 26 en 33 punten minder voor twee andere, minder puntenrijke scrabbles.


Na een tweede plaats op het A-kampioenschap, nu ook een tweede plaats in de Limburgse titelstrijd voor Stefaan
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

...and the winner is.... : Ronny Heylen. Hij vond in vijftien van de twintig beurten de maximumscore. Alleen in de laatste beurt werd hij serieus verrast, met zwaar puntenverlies tot gevolg. Zijn grootste concurrenten waren echter ook niet feilloos, waardoor Ronny zijn reeds rijk gevuld palmares mocht aanvullen met een nieuwe provinciale titel.


Ronny Heylen: Limburgs scrabblekampioen 2006!
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Nog negen andere Litteranen eindigden in de bovenste helft van de uitslag. Na een slecht wedstrijdbegin werd Cris Clonen nog vierde. In de eerste drie beurten had hij 80 punten verloren, en op het einde van de wedstrijd kwam hij er 79 te kort om te kunnen winnen. Alex Reymen werd vijfde op 4 puntjes van Cris. Na Alex gaapte een kloof van 51 punten. Danny Beyens werd achtste. Hij greep met deze prestatie net naast een ticket voor het Interregionaal Kampioenschap 2007. Frank Rutten was met een tiende plaats de eerste Looienaar. Op minder dan dertien punten achter hem eindigden drie dames die ook allen woonachtig zijn in Tessenderlo: Hilde Machiels (12e), Marleen Duts (13e) en Chris Swinnen (14e). Germaine Valkenborgs werd 17e en Herman Theys 21e. Met vijf leden in de top vijf kon de provinciale clubtitel niet aan Littera ontsnappen.

Na de wedstrijd kon in de skihut van het Sportagon aan zeer democratische prijzen à la carte gegeten worden. Het werd een mooi en lekker sluitstuk van een geslaagd kampioenschap.


Afsluitend etentje
(Klik op de foto voor een grotere weergave)