Scrabbleclub Littera

29 januari 2007

Marc is "voet", ook op 17 februari.

In Tessenderlo en omstreken wordt van iemand die vertrokken is, gezegd dat hij "voet" is. Litteraan Marc Voet die in Spanje woont, is dus "voet". Dat menig kilometer Marc van zijn soortgenoten scheidt, ondervindt hij af en toe. Zo vroeg hij zich na ontvangst van de uitnodiging voor het kampioenenfeestje af of "we hem zouden komen halen en terugbrengen".

In zijn geval zal het moeilijk zijn, en economisch onverantwoord, om aanwezig te zijn op het kampioenenfeest. In de toekomst komt daar misschien verandering in. Marc weet waarschijnlijk al dat de winters hier sinds zijn vertrek extreem zacht geworden zijn. De aarde warmt op, naar het schijnt. België evolueert naar een mediterraan klimaat, terwijl Spanje woestijngebied dreigt te worden. Als Marc onder druk van het klimaat ooit genoodzaakt wordt om de zomers in België te komen doorbrengen, dan kunnen we eventueel het kampioenenfeestje verschuiven naar één van de zomermaanden.

Echter, een kampioenenfeestje houdt men maar als men kampioen is. Daar werkt Littera momenteel weer aan.... Van zodra het ons niet lijkt te gaan lukken, vragen we Marc om terug te komen resideren in zijn vaderland, zodat hij ons sportief weer kan bijstaan. In afwachting gunnen we hem nog wat rust, en wensen wij hem een aangenaam en zorgeloos bestaan ginder achter op het Iberisch schiereiland.

Groentemix of groentenmix? Geen van beide!

Als reactie op de uitnodiging voor het kampioenenfeestje laat Chris Swinnen me weten dat " het groentemix moet zijn in plaats van groenteNmix ".

Het woord "groente" heeft zowel een meervoudsvorm op -n, als op -s, of met andere woorden: groenten en groentes zijn beide gangbare meervouden. In dat geval vervalt inderdaad in samenstellingen de zogenaamde tussen-n. Groenteboer, groentesla, groentemix,... Ik heb de culineaire vrijheid echter laten spelen, en nam de menu letterlijk over van de offerte die ik ontving. Volgens Van Dale bestaat er helemààl geen groentemix. De dikke driedelige heeft het over een groentemelange, een veertienletterwoord dat ondanks de lengte toch wel eens op een scrabblebord zou kunnen terecht komen, zeker indien men scrabbelt tussen de soep en de patatten.

Ik geef toe dat ik bij de toepassing van de culinaire vrijheid in de taal niet zeer consequent geweest ben. Het voorgerechtje veranderde ik van “Hasseltse verassing” in “Hasseltse verrassing”. Kwestie van niemand af te schrikken, weet je wel….

Kampioenenfeestje

In 2006 werd Littera (alweer) clubkampioen. Op zaterdag 17 februari 2007 vieren we dat. In een grote vergaderzaal van Cultureel Centrum ’t Loo (Vismarkt Tessenderlo) spelen we in de voormiddag een scrabblepartij. Daarna eten we in de Theatercafé volgend meergangenmenuutje:

  • Hasseltse verrassing
  • Dagsoep
  • Kalkoensteak met dragonsaus, groentenmix en kroketten
  • Chocolademousse

De menu kost 12 euro per persoon, doch de clubkas zal die voor een flink deel sponseren. In de namiddag spelen we een tweede partij. Wie aan beide partijen deelneemt, zal opgenomen worden in een einduitslag, en komt in aanmerking voor het winnen van een trofee, en enkele natura prijsjes. Diehards die na een korte intermezzo, en een vlugge snack, nog een partij willen spelen (buiten competitie), die mogen dat.

Schrijf de datum alvast in je agenda.

Ook je eventuele partners zijn uitgenodigd om mee te eten (12 euro). Ze mogen ook altijd meespelen, indien ze willen…