Scrabbleclub Littera

7 augustus 2006

Interland België-Nederland

De negende uitgave van de interland vond plaats in het Oost-Vlaamse Oosterzele. Om half negen vertrokken we aan het Sportagon met tien leden richting Gent: negen mannen die deel uitmaakten van de Belgische selectie, en één vrouw, Tonny Dassen, die mocht aantreden voor Nederland. Elke landenploeg bestond uit 30 geselecteerden. Wie een beetje kan rekenen komt tot de vaststelling dat Littera 30% van de Belgische ploeg uitmaakte. Dat op zich was al een mooie prestatie.

De voormiddagpartij was geen makkelijke. Er vielen vijf scrabbles, waaronder één soloscrabble (WATERLAND) en één negenklapper (HANDBIES en HIJSBAND). Vooral de negenklapper speelde een grote rol in de uitslag. Ronny Heylen, Cris Clonen en Tonny Dassen waren drie van de zeven deelnemers die er 176 punten voor kregen. Andere scrabbles die op het bord kwamen: GALANTE, REMMELE en DIKVATEN. Na 19 beurten werd met een maximumscore van 1126 punten de eerste partij afgesloten. De Belgische ploeg won overduidelijk, en daar hadden de Litteranen een stevig aandeel in. Oordeel zelf:

Litteranen in de top-10 der Belgen
1. Cris Clonen / 1046 pt.
3. Ronny Heylen / 931 pt.
10. Frans Symons / 877 pt.
11. Stefaan Roels / 873 pt.
13. Herman Theys / 856 pt.
14. Willy Lintermans / 851 pt.

Tonny Dassen (991 pt.) eindigde als beste Nederlandse op een tweede plaats. Onze ploeggenoten uit andere provincies merkten terecht op dat Tessenderlo gelukkig in Belgisch -, en niet in Nederlands Limburg gelegen is. De landenuitslag zou er dan immers totaal anders uitgezien hebben.


Na een sandwichlunch kregen we een namiddagpartij voorgeschoteld die grote gelijkenissen vertoonde met de eerste wedstrijd: zes eerder moeilijke scrabbles en een hoge eindscore. In de tweede beurt durfden slechts twee Litteranen ONTGEVE leggen. Twee beurten later zagen (of roken) we maar met zijn drieën de DEOOTJES. En in de vijfde beurt vormde alleen Cris Clonen de scrabble MEERDERT. De Litteranen raakten niet echt in de wedstrijd. In de achtste beurt hield Frans Symons met LIERZANG Jan De Ridder van een solo. Zes andere deelnemers, waaronder Ronny Heylen, Stefaan Roels en Herman Theys, vonden de andere mogelijke scrabble RAZEILEN. Nadien volgden ook nog de scrabbles SPADENDEN en KLEMTOON. In 18 beurten werd een maximumscore van 1014 punten bereikt. De Belgische ploeg won alweer zeer duidelijk, doch het aandeel van Littera was ditmaal veel kleiner:

Litteranen in de top-10 der Belgen
3. Ronny Heylen/ 918 pt.
11. Stefaan Roels/ 787 pt.


België won dus met 2-0, net als alle voorgaande jaren. In de globale individuele uitslag, berekend op basis van de plaatspunten over de twee partijen eindigden de Litteranen vrijwel allemaal in de bovenste helft van de uitslag. Ronny Heylen werd dankzij zijn twee derde plaatsen individueel winnaar. Ook Cris, Stefaan en Frans eindigden in de top-10.

Litteranen in de individuele uitslag (59 deelnemers)
1. Ronny Heylen / 6 pt.
4. Cris Clonen / 18 pt.
6. Stefaan Roels / 22 pt.
8. Frans Symons / 26 pt.
13. Alex Reymen / 35 pt.
19. Herman Theys / 45 pt.
23. Willy Lintermans / 47 pt.
28. Ronny Rutten / 53 pt.
31. Tonny Dassen / 55 pt.
46. Frank Rutten / 87 pt.

Littera mag tevreden terugblikken op een geslaagde interland.