Scrabbleclub Littera

5 februari 2006

Gehavende ploeg toch nog derde in Gent.

Littera trok met 11 leden naar de interclub in Gent. Van de zes hoogst gerangschikten ontbraken er vijf, waardoor reeds op voorhand vaststond dat we een vleugje meeval zouden kunnen gebruiken, in onze poging om de clubbeker te veroveren. Bij aankomst bleek dat ook Chipka Aalst, de grootste concurrent van Littera, niet met haar sterkste samenstelling aanwezig was. Een tiental clubs kwamen in aanmerking voor de cluboverwinning, onder hen zeker ook Littera.

Het werd een partij die zeer overzichtelijk bleef. De lettertrekkingen hielden meestal weinig mogelijkheden in. Elke doorwinterde scrabbelaar voelde aan waar in de volgende beurt allicht de hoogste punten te rapen zouden zijn. Slechts drie keer konden alle blokjes weggespeeld worden. Telkens waren minstens vijf scrabbles mogelijk, waardoor het niet mogelijk was om grote verschillen in de uitslag te bewerkstelligen. Het vermijden van nulzetten was superbelangrijk. Beurten 10, 11 en 12 waren belangrijke scherprechters. De eerste scrabble kwam eraan in beurt 10. De meeste deelnemers namen genoegen met "EENDJES", doch wie het aandurfde om op de maal-3-lijn WENDETJE te leggen verdiende 35 punten meer! Deze bonus bleek achteraf zeer belangrijk. Meteen na de pauze werd de tweede makkelijke scrabble gepresenteerd. TURENDE leverde de meeste punten op. Wie er echter aan twijfelde dat NAARS kon verlengd worden tot NAARST, koos voor een zekere scrabble die echter al snel 15 à 20 punten minder opleverde. Ook die beslissing zou later zwaar doorwegen. Wie in beurt 12 de plakmogelijkheden onder WENDETJE negeerde, verloor minstens 20 punten, en bijna evenveel plaatsen. Nadien leek het spel rustig op weg naar het einde, doch in de voorlaatste beurt kwamen twee blanco's uit het zakje waardoor nog een laatste maal alle letters konden weggespeeld worden. Naast WOONKERN waren ook ONTKNOPE, ONTKRONE en ONTVONKE mogelijk.

Winnaar van de partij werd Bert van der Loo. Hij hield Frank Jolie twee punten achter zich. Tina Verdonckt werd knap derde. Zes Litteranen keerden huiswaarts met een A-score:

Op 169 deelnemers:

08. Tonny Dassen / 92.02 RP
11. Frans Symons / 90.81 RP
16. Ronny Rutten / 89.31 RP
20. Frank Rutten / 88.10 RP
36. Willy Lintermans / 84.79 RP
55. Danny Beyens / 81.17 RP

De pas getransfereerde Tonny Dassen kan pas in 2007 voor Littera punten verdienen. Het waren daarom Frans, Ronny en Frank Rutten die de score bepaalden. De 47 plaatspunten waren goed voor een derde plaats. Et*cetera Genk won de clubbeker dankzij de mooie prestaties van Erna Darcis (5e), Rina Van Mierlo (9e) en Mieke Moonen (12e) . Met hun score van 26 plaatspunten springt de Genkse club zelfs over Littera en Chipka naar de leidersplaats in het clubkampioenschap.

In de ranking zullen vooral Ronny en Frank Rutten hun score positief zien evolueren. Frank die voor aanvang van de partij als 25e gerangschikt was, zal over Alex Reymen springen en in de buurt van Cris Clonen gaan postvatten. Deden een slechte zaak: Hilde Machiels en Herman Theys scoorden respectievelijk 69.13 en 59.34 rankingpunten.


Frank werd derde Litteraan en verstevigt de rankingpositie