Scrabbleclub Littera

11 maart 2012

Clubfeest 2012

Op zaterdag 10 maart organiseerde Littera haar jaarlijks clubfeestje. De groene vergaderzaal van cc 't Loo fungeerde als decor voor de twee partijen die op het programma stonden. Nadien zou de bende afzakken naar een nabijgelegen China Wok-zaak. Litteranen en trouwe gastspelers vonden de uitnodiging voor dit feestje in hun inbox. Zo'n 80% van de uitgenodigden schreef zich in. Onder hen ook Ronny Heylen en Tonny Dassen, twee leden die wegens omstandigheden al een tijdje uit het gezichtsveld verdwenen waren.

Penningmeester Hilde Machiels nam de wedstrijdleiding op zich. De eerste partij telde 21 beurten, waaronder vier scrabbles. De voornaamste zet diende zich aan in de vijfde beurt. De vierklapper DONATEUR werd slechts door twee spelers opgemerkt. Twee anderen konden met RONDTURE de schade beperken. Al de anderen kregen een serieuze tik. Andere alles-af-zetten waren LANGOEST, een solo van Frans Symons, ADVISERE en SPINNEN. Stefaan Roels won de wedstrijd, op 50 punten gevolgd door Ronny Heylen. Een verrassende Rita Van de Ven legde beslag op de derde plaats. Dat drietal behoorde niet toevallig tot het kwartet dat een scrabble puurde uit de trekking in beurt vijf. Het gezamenlijke deelnemersveld liet zich alleen met ENCORE (+2 pt.) kloppen door de computer.


Marleen Duts had in de aanloop naar het feestje haar bakkersmuts uit de schuif gehaald, en twee heerlijke taarten gebakken. De aanwezigen verwenden hun smaakpapillen met Marleens fabricaat, en nadat de vingers behoorlijk waren afgelikt kon men van start gaan met de tweede wedstrijd. Stefaan Roels nam daarin een bliksemstart. Zijn EOCEENS was goed voor een soloscrabble. Voor de pauze konden ook met UITZAKTE en VOETJES scrabblebonussen verdiend worden. De niet-scrabble INDEXJE leverde 68 niet te versmaden punten op. In beurten dertien tot en met vijftien vielen drie scrabbles op rij. Guy Mangelschots en Frans Symons soleerden respectievelijk met KNOESELS en MIGRANTE. FNIEZEN werd door meerderen gevonden. Na twintig beurten wees de teller van de totaalscore 1088 punten aan. Ditmaal sprokkelde de computer elf extra punten bij elkaar. Stefaan Roels bleek ook in dit spel de beste te zijn geweest. Met 999 punten bleef hij Frans Symons 16 punten voor. Ronny Heylen volgde op 66 punten van Stefaan op een derde plaats.

De punten over de twee partijen zouden bepalen wie zou gekroond worden tot beste man en beste vrouw. Na twee zeges in de twee partijen kon Stefaan onmogelijk naast de overwinning grijpen. Zijn voorsprong op de anderen was behoorlijk groot. Ronny Heylen, nog altijd het grootste scrabblemonument uit de Litterageschiedenis, werd knap tweede. Bij de vrouwen waren de verschillen eerder klein. Et*ceterane Gerda Van Mierlo, al jaren de sterkste vrouw in de Littera-competitie, deed 17 punten beter dan Karin Van Linden. Karin op haar beurt bleef 22 punten voor een sterke Rita Van de Ven. Na een zwakke eerste wedstrijd speelde Frans Symons zich na de taart nog naar een viede plaats in de totaalstand.  

Stefaan Roels, eindwinnaar
& Gerda Van Mierlo, winnares bij de dames


Het tweede deel van het programma kwam eraan. De groep verplaatste zich na 41 aangename en leerrijke scrabblebeurten van de groene vergaderzaal naar de nabijgelegen Groenstraat. Toeval of niet, maar op nummer 41 vindt men daar een gereputeerde China Wok-zaak. Na een aperitiefje konden de deelnemers zich gedurende vier uren à volonté "werpen" op diverse buffetten. Het neusje van de zalm vond men in de wok- en teppanyakihoeken.


Het gezelschap was zeer aangenaam, en het eten had ieder zeer gesmaakt. Blijkbaar hadden wij als gasten, geciviliseerd als wij zijn, ook de uitbaters gesmaakt, want na betaling van de rekening werden wij allen nog getrakteerd op een gratis rijstwijn (sake), geschonken in "erotic sake cups". Een beschrijving van de taferelen die op de bodems van de kopjes zichtbaar waren laat ik bewust achterwege. Dat dit gebaar voor een plezierige afsluiter zorgde, zal niemand verrassen.