Scrabbleclub Littera

6 augustus 2005

Littera duidelijk aanwezig op de interland Nederland-België

Op 6 augustus werd in het Denksportcentrum te Utrecht de achtste interland België-Nederland betwist. Dertig geselecteerden uit beide landen namen het tegen mekaar op in twee duplicate scrabblepartijen. De Looise club was sterker vertegenwoordigd dan ooit tevoren. Eén derde van de Belgische ploeg bestond uit Littera-leden. Aangezien op interclubs uit het rankingcircuit een duidelijk overwicht van de Belgen blijkt, werd verwacht dat de Belgen het makkelijk zouden halen van de noorderburen.

In de eerste wedstrijd werd van start gegaan met HENRY. Meteen nadien volgde de eerste scrabble: WANTENDE was goed voor 67 pt., doch op het bord werd WANDNET gelegd, een solo van Jos Leyssens uit Aalst. In de vijfde beurt was AFKRUISE, de tweede scrabble, goed voor 106 punten. Twee beurten later zou de scrabble RONDWARE slechts 65 punten opbrengen. Beurten dertien en veertien waren ongetwijfeld het meest cruciaal. De scrabbles AFKUNNEN en VOEDZAAM waren toen goed voor respectievelijk 101 en 92 punten. De 1000-puntengrens werd in de 18e beurt overschreden met CENTERDE, waarna de partij werd afgesloten met de solo GELPS van Jan de Kruiff uit Amersfoort. De uitslag van de eerste partij schetste duidelijk de waardeverhoudingen. De eerste Nederlander eindigde op de dertiende plaats. Voor hem bevonden zich 5 Litteranen, nl. Ronny Rutten (3e), Ronny Heylen (4e), Willy Lintermans (6e), Hilde Machiels (11e) en Cris Clonen (12e).

Voor aanvang van de tweede partij stond vast dat de Nederlanders er onmogelijk zouden in slagen om de opgelopen achterstand goed te maken. De scrabbles UITWOED en MANHOLEN tilden de score na twee beurten al op tot 160 punten. Mooi verdeeld over de rest van de wedstrijd werden ook nog met MENGKUIP, SENSOREN, AFVIERE en ENGERDS alle blokjes weggespeeld. Ook in deze partij werd een maximum van meer dan 1000 punten genoteerd. Bij de proclamatie van de uitslag bleken zich dit keer drie Nederlanders in de top-10 te bevinden. De podiumplaatsen waren echter voor drie Vlamingen, waaronder twee Littera-leden, nl. Ronny Heylen en Stefaan Roels. Willy Lintermans bevestigde met een elfde plaats zijn goede vorm.

Op basis van beide partijen werd een einduitslag opgesteld. De tien sterkste spelers van elke natie bepaalden de uitslag voor hun land, en werden beloond met een prijs in natura. België won met 170 plaatspunten, terwijl de Nederlanders maar liefst 415 plaatspunten kregen aangesmeerd. Het zal allicht nog jaren duren voor de Nederlanders het zelfvertrouwen van de Vlamingen op scrabblegebied aan het wankelen kunnen brengen. In het algemeen klassement eindigden drie Litteraleden in de top-10: Ronny Heylen eindigde na Jan De Ridder van Mechelen op de tweede plaats (6 pt.), Willy Lintermans werd vijfde (17 pt.) en Stefaan Roels negende (25 pt.). Hilde Machiels bekleedde de 14e plaats en moest slechts twee vrouwen laten voorgaan.

Andere Litteranen in de uitslag:
15. Ronny Rutten
18. Cris Clonen
40. Herman Theys
42. Alex Reymen
45. Chris Swinnen
57. Rita Van de VenEreplaatsen voor Ronny, Willy en Stefaan