Scrabbleclub Littera

11 december 2005

Herman Theys Limburgs scrabblekampioen 2005!

Op 3 december werd in Genk-Termien het provinciale scrabblekampioenschap betwist. Naast de clubtitel zouden vijf individuele titels uitgedeeld worden. Er waren 37 gegadigden. In de vier voorbije jaren waren het afwisselend Ronny Heylen en Stefaan Roels die de hoogste onderscheiding behaalden. Zou iemand erin slagen om de hegemonie van deze heren te doorbreken? Het werd een ongemeen spannende strijd. Er werd met "TENEUR" geopend, en deze zet zou niet onbelangrijk zijn, want in de volgende beurt kregen 14 deelnemers een nulscore met het onbestaand meervoud "TENEUREN". In de vierde beurt werd er serieus aan de boom geschud. Slechts elf deelnemers, waaronder zeven leden van Et*cetera Genk, lukten de scrabble "ERELOGE", en kregen hiervoor minsten 38 punten meer dan de andere deelnemers. In beurt 8 misten slechts acht aanwezigen de tweede scrabble: "INDOKEN" was goed voor 88 punten. Veel moeilijker waren de scrabbles waarmee de eerste speelhelft werd afgesloten: "AVENDJE" (84 pt.) of "JIVENDE" (82 pt.) werd door 17 spelers gevonden. De tussenstand wees toen uit dat het verschil tussen de leider en de zesde in de voorlopige stand slechts twintig punten bedroeg. Willy Lintermans (497 pt.) stond op kop, gevolgd door Ronny Rutten (495 pt.). Een Genks duo, nl. Guy Mangelschots en Gerda Van Mierlo deelden de derde plaats (480 pt.).

Meteen na de pauze kwam Guy Mangelschots aan de leiding. Gerda kreeg immers een nulscore, terwijl Willy en Ronny de interessante zetten "AFDOLFT" (51 pt.) en "MOFFELT" (42 pt.) rateerden. In de zestiende beurt scoorde Erna Darcis met "HEIDAMP" (85 pt.) een soloscrabble. Gelukkig kon in die beurt met "QUIDAM" de schade beperkt worden tot 34 punten. Liefst 17 spelers slaagden daarin. Na de 17e beurt stond Guy Mangelschots (747 pt.) nog steeds aan de leiding, gevolgd door Ronny Heylen (740 pt.) , Ronny Rutten (732 pt.), Herman Theys (729 pt.) en Frans Symons (724 pt.). In de 18e beurt haalden Herman en Frans vernietigend uit. Samen met vier andere deelnemers, die echter niet meer in aanmerking kwamen voor een podiumplaats, kregen zijn voor de scrabble "HARSGOM" 103 punten. De anderen vergaarden toen maximum 36 punten. Het duo dat zou strijden voor de overwinning was gekend. In de beurten nadien bleef Frans tegen een achterstand van vijf punten aankijken, tot hij in de allerlaatste beurt nog terugkwam tot op twee luttele punten. Herman (916 pt.) werd verdiend kampioen, en Frans (914 pt.) even verdiend tweede. De bronzen plak was voor Guy Mangelschots (863 pt.). De clubtitel werd door Littera binnengehaald. Hiervoor zorgden uiteraard Herman Theys (1e), en Frans Symons (2e) , maar ook Ronny Heylen (4e), Ronny Rutten (5e) en Willy Lintermans (6e).

Marleen Duts eindigde 20e, en slaagde erin om voor het tweede jaar op rij de provinciale titel bij de B-spelers te behalen. De zesde plaats van Willy Lintermans was goed voor de titel bij de 55-plussers. De andere titels waren voor leden van Et*cetera: de titel bij de vrouwen werd gewonnen door Gerda Van Mierlo (7e), en de beste C-speelster was Rita Van Immissen (27e).


Herman Theys Provinciaal Kampioen 2005Willy Lintermans, Provinciaal Senioren-kampioen 2005
Marleen Duts, Limburgse B-kampioene 2005Littera Provinciaal Clubkampioen 2005
Willy, Frans, Ronny H., Ronny R. en Herman