Scrabbleclub Littera

8 november 2007

Ronny Heylen: een spreekwoordelijke pletwals op de Zotte Zondag 2007

De Zotte Zondag houdt in dat de deelnemers op een vrije dag vroeg uit de veren moeten, veertien volle uren met mekaar moeten (mogen) optrekken, 265 kilometer afleggen, onderweg een partij spelen in het Gentse, iets eten in Erembodegem, een Bruselse zondag meepikken, pistolets en sandwiches ten huize van Ronny en Hilde nuttigen waarna de dag kan worden afgesloten met een wedstrijd in het eigen clublokaal. Zou Hilde Machiels de Zotte Zondag voor de derde keer op rij op haar naam schrijven? Onder andere Ronny Heylen en Frans Symons zouden daar proberen een stokje voor te steken. Het systeem van voorgiften holde echter hun natuurlijk meesterschap wat uit. Zij waren verplicht om op niveau te spelen, en moesten tegelijk hopen dat geen andere deelnemer zich in elke partij eigenlijk iets overtrof.

De wedstrijd in Gent ving aan met RUZEL (= het ruien). In de tweede beurt onthield iedere deelnemer zich van ONANIE (= zelfbevrediging). De spelcomputer kende geen schroom en scoorde daardoor 5 punten meer dan menig speler die het bij BEN hield. In de daaropvolgende beurt lukte Gentenaar Marcel Verstraete een solo met het fraaie, maar wansmakelijk klinkende CACTEE (= cactusachtige plant). Het was wachten tot in de twaalfde beurt alvorens de eerste scrabble uit het zakje kwam. DOLFIJN behoorde tot de mogelijkheden, maar INDOLFT bracht meer op. In de dertiende beurt zou de I van INDOLFT als kapstok dienen voor een meesterlijk negenklapper. Alleen Ronny Heylen kende, zag en legde GRADINOS (= verhoging achter het altaar). De score van 167 punten was de verdiende beloning. De andere Zotte Zondag-deelnemers zagen hun voorgift de mist ingaan. De partij kende nadien nog acht beurten van gemiddeld 35 punten.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Ronny Heylen scoorde 885 van de 920 punten. Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde bleef met 813 punten het dichtst in zijn buurt. Frans Symons werd derde met een score van 791 punten. Het Homerus-topduo, Rob Rondou en Marcel Verstraete, palmde de vierde en de vijfde plaats in.

Er restte weinig tijd om de wonden te likken, want we werden in de namiddag in Jette verwacht. Tussendoor hielden we halt in Erembodegem, waar we in de Albatros (anagram van strobaal) de benen terug onder een tafel staken. Dit keer niet om te scrabbelen, maar wel om te eten.


Aan tafel in de Albatros
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De GPS loodste ons nadien naar Jette. Belgische vlaggen waren duidelijk aanwezig in het Brusselse straatbeeld. Niet om ons te verwelkomen, zo stelde Frans Gillyns achteraf. Het waren uitingen van Franstaligen die zich afzetten tegen de nakende stemming over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. We geloofden hem, want de modale Brusselaar wist niet dat wij die dag hun stad zouden aandoen.

De partij had veel weg van de wedstrijd in Gent. Scrabblemogelijkheden bleven achterwege. Ronny Heylen en Jan Cornet onderstreepten hun aanwezigheid door een solo te scoren. Ronny deed dat in beurt vijf met OPADERE. Jan legde in de zesde beurt LINACS (linac = lineaire deeltjesversneller). Datzelfde duo lukte in de twaalfde beurt de scrabble NITREREN (76 pt.). De hoogste score uit de wedstrijd kwam eraan in de zestiende beurt. De scrabbles ODEURTJE en OUDERTJE (92 pt.) werden door 15 van de 38 aanwezigen gezien. Onder hen negen van de tien Zotte Zondag-deelnemers. In de zeventiende beurt konden nog belangrijke meerpunten verdiend worden met SJWA (= de toonloze e-klank). Na twintig beurten zat het spel erop.


De Brusselse Zondag
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Ronny Heylen vond in 15 van de twintig beurten de maximumscore en won daardoor de wedstrijd. Zijn score van 777 op 802 stak hoog boven deze van de anderen uit. Jan Cornet behaalde 701 punten. Ronny Rutten (661 pt.) liet door een domme nul in de laatste beurt zoon Frank (679 pt.), Camille Vetsuipers (672 pt.) en Danny Crabbé (662 pt.) passeren.

Na de twee afgetekende overwinningen van Ronny Heylen zou de laatste partij in Tessenderlo niet méér zijn dan een formaliteit. De winnaar was gekend. De anderen konden nog spelen voor de tweede plaats. Gelukkig werd het nog een zeer aangename wedstrijd. Na zeven beurten lagen er reeds vier scrabbles op het bord: INHUWEN, FRUITEND, DESAVEU (= loochening) en SLOEPTE (sloepen = tanks gebruikt in een brouwerij van binnen schoonmaken). Nadien zou er nog één volgen, nl. DOMINERE, , doch de waarde ervan (62 pt.) viel niet op tussen de andere dikke scores die verbonden waren aan niet-scrabbles. Een hoge eindscore van 1091 punten na 20 beurten was het resultaat. Winnaar van de partij werd alweer Ronny Heylen (1071 op 1091 pt.). Die superscore was nodig, want Erna Darcis verzamelde 1031 punten, goed voor een tweede plaats. Frans Symons werd derde met 979 punten.

Hieronder vind men de einduitslag, met inbegrip van ieders voorgift. Het moge duidelijk zijn dat Ronny Heylen onklopbaar was. Hij ging vier vrouwen vooraf. Hilde Machiels werd tweede, en Erna Darcis derde. Het moge een troost zijn voor de deelnemers dat Ronny die dag ook totaal geen concurrentie dulde van andere scrabbletoppers die wij ontmoetten.