Scrabbleclub Littera

29 maart 2009

Kampioenenfeest

In een net-groot-genoeg zaaltje van het plaatselijke culturele centrum 't Loo verzamelden op 28 maart om tien uur 's morgens de leden van Littera Tessenderlo. Het ik-weet-niet-hoeveelste kampioenenfeestje stond op het programma. Twee partijen met tussendoor een etentje vormden het kader, het aangename gezelschap zou voor de sfeer zorgen.

Littera-numero-uno Ronny Heylen nam de taak van niet-meespelend spelleider op zich, en dat maakte de strijd voor de overwinning een pak spannender. Traditiegetrouw zou zowel de beste man, als de beste vrouw een wisseltrofee in ontvangst mogen nemen. De som van de punten, behaald in de twee partijen, bepaalde de rangschikking. Wie een solo kon produceren, mocht een kilo bananen in ontvangst nemen.

17 deelnemers, zowel in de voor- als namiddag
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Alex haalt de beurtbriefjes op
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

(Klik op de foto voor een grotere weergave)


(Klik op de foto voor een grotere weergave)

In de eerste partij kwamen vier scrabbles uit het zakje, nl. INGOOIE, GEKROESD, MANUELE en CEDEERDE. Ronny Rutten, Mia Smolders en Herman Theys kregen bananen voor respectievelijk KUFJE, VLIJT en de plakkerige BEF. Vijf spelers onderscheidden zich in de uitslag van de anderen, en hielden dus hun kansen op een totaaloverwinning gaaf: Cris Clonen (833 pt.) won de partij voor Willy Lintermans (822 pt.), Ronny Rutten (802 pt.), Frans Symons (802 pt.) en Herman Theys (798 pt.).

Tijdens het etentje hadden de leden een verrassing in petto voor de voorzitter en de penningmeester van de club. Ronny en Hilde werden in rijmvorm geprezen voor hun jarenlange inzet, en kregen bloemen, champagne en een reisbon cadeau. De ontvangers voelden aan dat het geen pro forma vertoning was, en de schenkers ontwaarden emotie en waardering in de zichtbaar Jezus-wat-overkomt-ons-gezichten van het gevierde koppel.

Na het aperitiefje, de soep, en een Vlaamse friet-stoofvlees-schotel zochten de deelnemers het speelzaaltje terug op. Een partij met alweer vier scrabbles (HERKENNE, KATSEND, GEBERGTE en UITHALEN) en maar liefst zeven solo's ontplooide zich. Auteurs van de solo's waren ditmaal Frans Symons (KATSEND, DREL en INSTONK), Cris Clonen (MEDIO en WACHO), Herman Theys (GEIJLDEN) en Ronny Rutten (WEP). Tijdens de pauze werden de deelnemers nog getrakteerd op twee paasgebakken, en een rijsttaart, eigen fabrikaat van topkwaliteit van de hand van Marleen en Germaine. De partij werd nipt gewonnen door Ronny Rutten (979 pt.), voor Alex Reymen (978 pt.), Marleen Duts (970 pt.), en Germaine Valkenborgs (949).

Blik op het namiddagspel
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Ronny Heylen was wedstrijdleider van dienst
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De wisseltrofee werd bij de dames ingepalmd door Germaine Valkenborgs. Zij behaalde in totaal 1706 punten, goed voor een derde plaats in de totaalstand. Hilde Machiels (6e met 1623 pt.) en Marleen Duts (7e met 1601 pt.) konden het dichtst in de buurt van Germaine blijven.

Winnaar bij de mannen werd Ronny Rutten. Hij behaalde 1781 punten, en hield hiermee Cris Clonen (2e met 1744 pt.) van de overwinning. Frans Symons en Alex Reymen (beiden 1684 pt.) volgden iets verder op een gedeelde vierde plaats.

De Litteranen waren het erover eens dat ze konden terugblikken op een geslaagd feestje. De volgende afspraak voor een gemoedelijk, dagvullend scrabble-event is gepland op 25 april. Frans Symons en Rita Schouteden presenteren dan de volgende editie van de "Simmekesdag".


Germaine won het damesklassement en bijhorende wisseltrofee
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Ronny werd winnaar bij de mannen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Hilde en Ronny danken de leden voor de blijken
van waardering.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)