Scrabbleclub Littera

24 maart 2012

Littera wint in Lommel

In 2012 won Littera Tessenderlo nog geen interclub. De Looise club was van plan om beter te doen in Lommel, het uiterst noordelijke puntje van de eigen provincie. Met elf leden op een totaal van 117 deelnemers kon men gewagen van een sterke delegatie. Hopelijk zouden minstens drie onder hen een zeer goede prestatie neerzetten.

In de eerste zes beurten konden viermaal alle letters weggespeeld worden. Beurt drie was daarbij van cruciaal belang. Toen was VERWORGD de enig mogelijke scrabble. Wie dat woord niet zag of aandurfde, kreeg een achterstand van meer dan 50 punten aangesmeerd, en voelde zich bij de keel gegrepen. De makkelijkheid van de andere scrabbles maakte dat aan de pauze alleen "verworgden" deel uitmaakten van de top tien. 

Twee beurten na de spelhervatting werd met een vijfde scrabble de tussenstand fiks door elkaar geschud. Alleen AANBLAF bleek mogelijk, een onvriendelijk klinkende vondst waarvan men zich best niet onthield. Enkele Litteranen gingen resoluut voor dat woord, en dat legde hen geen windeieren. Hilde Machiels dook zo in de top tien, en Ronny Rutten zocht het gezelschap op van clubmakker Frans Symons, ergens in de buurt van de vijftiende plaats. Nadien leverden ook SHUNT, PACEND en CHIQUE belangrijke meerpunten op. 

Alhoewel de vrouwen duidelijk in de meerderheid waren, bleek tijdens de proclamatie van de uitslag dat slechts één onder hen in de top 15 was geëindigd. Gelukkig voor de Litteranen betrof het Hilde Machiels. Zij was één van de zes deelnemers die geen enkele van de vijf scrabbles hadden gemist. Samen met Ronny Rutten (13e) en Frans Symons (14e) vormde Hilde het trio dat met glans de clubbeker won. De clubs uit Heist en Destelbergen eindigden op grote afstand ex aequo op de tweede plaats. Drie dagen na de 25e verjaardag van Littera doet zo'n clubzege extra deugd. 

Hilde, Ronny en Frans wonnen de clubbeker

 Litteranen in de top 30

  7.   Hilde Machiels     917 pt.
13.   Ronny Rutten       886 pt.
14.   Frans Symons     883 pt.
19.   Cris Clonen         860 pt. 
24.   Herman Theys     846 pt.
30.   Danny Beyens     821 pt.