Scrabbleclub Littera

28 augustus 2012

De kampioenen 2011-2012

Op dinsdag 28 augustus werd nog een laatste keer stilgestaan bij het seizoen 2011-2012. Littera mag terugblikken op een zeer geslaagd jaar. Als club won het het Vlaams-Nederlandse clubkampioenschap, de clubbekerwedstrijd en het vrouwenkampioenschap. Littera ging ook aan de haal met de provinciale club- en individuele titels. Deze reeks werd nooit eerder neergezet. Het was fijn om daarin te lukken tijdens het seizoen waarin de club haar zilveren jubileum vierde. 

Littera Tessenderlo blonk ook uit op organisatorisch vlak. De individuele NTSV-kampioenschappen werden georganiseerd in 't Goor te Engsbergen. Op 11 november 2011 vond de 24-uren-scrabble plaats in de Kriekel te Schoot. CC 't Loo leverde in juni het decor voor de jaarlijkse interclub, en nauwelijks vijf weken later was de Looise scrabbleclub in de Griffel te Hulst de gastheer voor de scrabble-interland België-Nederland. Alles verliep gesmeerd. We mogen zeker van een zeer vruchtbaar en verdienstelijk seizoen spreken.    

Naast het interclubcircuit bestaat er echter ook een eigen clubkampioenschap. In verschillende sterkteklassen werd er sinds september 2011 tien maanden lang wekelijks gescrabbeld voor de kampioenentitel. Net voor aanvang van het nieuwe seizoen werden de kampioenen gelauwerd. 
 
v.l.n.r. Gerda Van Mierlo (gastspeelster), Willy Lintermans (A+),
Rita Van de Ven (B+), Chris Swinnen (B) en Stefaan Roels (A++)
(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)
 
 B-reeks
               
De B-competitie werd gedomineerd door Chris Swinnen. Ze ondervond de grootste tegenstand van Nestor Boden die van week 12 t/m 14, de leidersplaats bekleedde. Chris won op overtuigende manier haar reeks, en zal dankzij haar eindscore volgend seizoen in een hogere reeks kunnen meedingen naar de B+-titel.  

B+-reeks
               
Een vergelijkbaar verhaal in de B+-reeks. Met uitzondering van de eerste paar weken, leidde nadien Rita Van de Ven de competitie. Ze bouwde een voorsprong op van steeds minstens 1 RP. Niemand kon haar leidersplaats in gevaar brengen. Met een eindscore van 83.46 RP maakte Rita de grootste vooruitgang (+2.61 RP), en daarom mag ze –net als Mia Smolders die in die reeks tweede werd– volgend seizoen uitkomen in de A-competitie.   

A-reeks
               
In de A-reeks stond er geen maat op Alex Reymen. Hij won de eerste partij, kwam aan de leiding in zijn reeks. Nadien liet hij niet toe dat zijn tegenstrevers in zijn buurt kwamen. Het scheelde niet veel of Alex won zowel zijn eigen A-reeks, als de hogere A+-reeks. Zijn eindscore bedraagt 90.30 RP. Met die prestatie stijgt hij naar de A+-reeks.               

A+ - reeks
               
De A+-competitie was de spannendste van allemaal. Cris Clonen, Ronny Rutten en Willy Lintermans bleken aan elkaar gewaagd. Ronny leidde 27 van de 43 weken, maar dat speelt geen rol. De prijzen worden op het einde uitgedeeld. En dat had Willy goed begrepen. Na de 35e partij kwam hij de koppositie al eens verkennen, om dan na de 38e wedstrijd er definitief zijn tent op te slaan. In de 42e wedstrijd deelde hij met de soloscrabble MYRIADES een laatste mokerslag uit aan zijn rivalen. We moeten ons goed realiseren dat Willy in zijn 75e levensjaar 2 RP vooruitgang boekte, een eindscore behaalt van 91.17 RP, de A+-reeks wint tegen gasten die kunnen scrabbelen en die allen 24 tot 30 jaar jonger zijn dan hij. Verbazingwekkend en bijzonder knap!  

A++-reeks

In de A++-reeks kwamen maar twee leden uit, nl. Frans Symons en Stefaan Roels. In het afgelopen seizoen realiseerde Stefaan een vooruitgang van 1.6 RP. Hij vormde de meeste solo’s en soloscrabbles, en zijn scrabblescore was veel beter dan die van alle andere Litteranen. Dat alles leidde tot een score van 96.68 RP, waarmee hij werkelijk iedereen overklaste. Frans eindigde in zowat alle klassementen tweede, maar ziet zich toch verwezen worden naar de A+-reeks.
 
Gastspelers

Spelers die aantreden voor andere clubs konden in een aparte reeks meespelen in de Littera-competitie. Ook zij konden een kampioenentitel behalen. In de eerste 11 weken stond Luc Moelants van Alfabet Putte op kop. Na de 12e partij nam Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk de leiding over. Luc gaf zich niet gewonnen en slaagde erin om na de 27e partij terug aan de leiding te komen. Die toestand kan hij maar 1 week aanhouden. Nadien moest Luc Gerda tot op het einde van het seizoen voor zich dulden. Het verschil werd groter, en naar het einde toe moest Luc zijn best doen om een opzittende Guy Mangelschots van Munster Bilzen achter zich te houden. Voor het zoveelste jaar op rij is Gerda in Tessenderlo de beste gastspeelster geworden. Met haar prestatie van 91.88 RP is zij de derde beste speelster van de Littera-competitie. Proficiat!
 
Vanaf 4 september start het nieuwe seizoen. Het staat vast dat in acht verschillende reeksen zal gespeeld worden voor evenveel titels en bijhorende natura prijzen. We kijken al  uit naar een nieuwe vracht solo's, soloscrabbles, en scrabbles.