Scrabbleclub Littera

6 juli 2013

Littera Tessenderlo wint de eigen interclub

Op 29 juni 2013 ontving Littera Tessenderlo voor de 22e keer het Nederlandstalige scrabblegild. De fraaie infrastructuur van CC 't Loo en een ervaren werkersteam stonden reeds voor aanvang borg voor een vlekkeloze namiddag. Of de lettertrekking een aangenaam spel mogelijk zou maken, dat moest nog blijken.

Wedstrijdleider Ronny Rutten trok in de openingsbeurt een lettercombinatiewaarmee o.a.  DEKMAT kon gemaakt worden. Niemand vond deze max, waardoor met MAKEND van start werd gegaan. In beurt twee zouden alleen Jan De Ridder, Jan de Kruiff en Rieke Bouman BOENHOK bij de jury indienen. Een triootje was een feit. Twee beurten later deden Jan De Ridder en Willy Lintermans nog een tikkeltje beter. Zij lukten met SLANGT een duootje. In beurt vijf betekende CRAZY de start van enkele dolle beurten. De 36 spelers die meteen nadien de eerste scrabblemogelijkheid benutten, deden een prima zaak. Met GEHIETEN oogstten vier spelers 82 punten. De 32 anderen voelden zich zekerder met HIETENDE (66 pt.). De knapste zet van de partij kwam in beurt zeven op het bord. Zeven spelers slaagden erin om ZENGERDE vijf letters breed tegen GEHIETEN te plakken. De buit bedroeg 103 punten. Vijftien spelers konden met HERZEGDE (70 pt.) de schade beperken. Nadien luwde de storm. Met een score van 529 punten stapte men de pauze in. Een kleine groep kon nog glunderen, de anderen keken minder happy. Lekkere koffiekoeken stilden de opkomende honger.
Na de pauze bleek uit de tussenstand dat slechts 33 deelnemers beter deden dan 70%. Exact 17 onder hen hadden de kaap van 80% gerond. Het feit dat leider Jan De Ridder met 521 punten nog 98,5% achter zijn naam had staan, zegt alles over zijn klasse. Bert Leyssens volgde op slechts tien punten van Jan, en dat is eveneens bewonderenswaardig. Ook Jan Cornet ( 487 pt.) en Willy Van Laethem (477 pt.) deden beter dan 90%.

De tweede wedstrijdhelft werd met BOUDS, AMPEL en SPOKT  -vijfletterwoorden dus-  op gang getrokken. Velen hoopten op scrabblemogelijkheden, om zo hun percentage en hun plaats in de uitslag te verbeteren. Beurt 14 leende zich daartoe. NAIJLEN en ASLIJNEN waren toen goed voor 50 bonuspunten. Exact 44 spelers benutten die kans. De anderen zagen hun percentage nog meer de dieperik induiken. In beurt 17 liet Gaston Serneels zich opmerken. Na de eerdere trio en duo lukte hij met FOAMS een solo. QAT en ACTIEF leidden de deelnemers naar een twintigste en laatste beurt. Twee blanco‚Äôs zorgden voor een lading spanning. Voor dertig deelnemers kreeg de wedstrijd een happy end, toen bleek dat SNIJWERK, SNEEWERK en SPANWERK 107 punten opleverden. Met een eindscore van 1015 punten kon ieder aan opruimen beginnen.
Lutgard Torfs van Alfabet Putte eindigde op een 31e plaats. Zij kreeg de C-prijs. De B-prijs was voor de Lommelse Maddy Janssen. Zij eindigde op een bijzonder knappe 11e plaats, waarmee ze bovendien de beste vrouw was. Jan De Ridder (992 pt.) was erin geslaagd om in 17 van de 20 beurten de max te vinden. Hij zag bovendien de vier scrabbles en maakte geen nulscore. Dat alles maakte hem onklopbaar. Jan Cornet (953 pt.) werd tweede, en Frans Symons (925 pt.) derde. Ook Bert Leyssens (920 pt.) en Jan de Kruiff (917 pt.) vonden meer dan 90% van de punten. De afvaardiging die het organiserende Littera Tessenderlo in stelling kon brengen, won de clubtrofee. Frans Symons (3e) legde de basis voor die zege, Cris Clonen (12e) en Willy Lintermans (16e) maakten het succestrio compleet. Herman Theys (17e) keek toe en zag dat het goed was.    

Willy(16e), Cris (12e) en Frans (3e) wonnen de clubbeker. 

De stand in het clubkampioenschap na 8 wedstrijden:

1. Tessenderlo          104 pt.
2. Gent                      244 pt.
3. Aalst                      271 pt.
4. Genk                     284 pt.
5. Destelbergen        289 pt.