Scrabbleclub Littera

2 maart 2013

Cultuurpenning 2012

Littera mag terugblikken op een zeer geslaagd 2012, zowel op sportief als op organisatorisch vlak. De Looise club won het clubkampioenschap in de hoogste afdeling. Al meer dan 10 jaar is Littera Tessenderlo in Vlaanderen en Nederland gekend als de sterkste club.  Van Amersfoort tot Ronse, en van Lommel tot Koksijde, iedere competitiescrabbelaar weet Tessenderlo liggen en weet welke klasbakken er hun thuisbasis hebben.

In het seizoen 2011-2012 ging Littera aan de haal met de Nationale clubbeker, en de provinciale club- en individuele titels. Ook in het vrouwenkampioenschap legde de Looise dames beslag op de overwinning. Deze reeks, nl. winnaar van het kampioenschap, bekerwedstrijd en vrouwenkampioenschap, werd nooit eerder neergezet. Het was fijn om daarin te lukken tijdens het seizoen waarin de club haar zilveren jubileum vierde.

Littera Tessenderlo blonk niet alleen uit op sportief vlak. Ook organisatorisch leverde het prima werk. Naar aanleiding van de 25e verjaardag had Littera de ambitie om zoveel mogelijk kampioenschappen naar Tessenderlo te halen. De gemeentelijke culturele infrastructuur leent zich daar trouwens uitstekend toe. Scrabbleminnend Vlaanderen en Nederland was te gast in vier verschillende Looise zalen, telkens op momenten die met stip in hun agenda stonden genoteerd. De individuele kampioenschappen werden georganiseerd in 't Goor te Engsbergen. Op 11 november 2011 vond de 24-uren-scrabble plaats in de Kriekel te Schoot. CC 't Loo leverde in juni 2012 het decor voor de jaarlijkse ranking-interclub, en nauwelijks vijf weken later was de Looise scrabbleclub in de Griffel te Hulst de gastheer voor de scrabble-interland België-Nederland. Alles verliep gesmeerd. Het grote aantal organisaties vroeg een grote inzet van de Litteranen, maar de positieve commentaren gaven alleszins meer elan aan het jubileumjaar.

Cultuurpenning 2012

Dit alles was ook de gemeentelijke cultuurraad niet ontgaan. Daarom mocht Littera 17 jaar na een eerste onderscheiding, een tweede cultuurpenning in ontvangst nemen. Eén en ander kaderde in een viering die op 21 februari 2012 plaatsvond in CC 't Loo. Het voltallige bestuur was aanwezig op de viering, en was blij met de waardering die de club te beurt viel.