Scrabbleclub Littera

24 september 2012

Even gauw naar Haspengouw.

't Zat er al een tijdje aan te komen: op 22 september zette Littera per bus koers naar Haspengouw, de Limburgse fruitstreek. Daarmee werd er een punt gezet achter de viering van het 25-jarige bestaan van de club. 't Mocht geen gewoon punt zijn, maar wel een orgelpunt, dat was het uitgangspunt. Daarom bereidde het bestuur één en ander goed voor. Toen iedereen omstreeks 8u45 verzamelde, waren regenjas en paraplu niet ver weg. Wat later had de zon door dat Littera op stap was. Kennelijk wou ook zij graag van de partij zijn, want steeds nadrukkelijker zou zij het firmament kleur geven. Aan licht en warmte ontbrak het niet, en dat bleef zo de ganse dag. 

Bij de gastvrije fruitboer Jacobs kregen wij het gezelschap van Roger Haubrechts, de gids van dienst. Hij verschafte deskundige uitleg over palloxen, allerlei machines, en o.a. seksvallen, ...en nam ruim zijn tijd om ons te voorzien van interessante weetjes over de fruitsector in het algemeen. Niet alleen inhoudelijk maar ook vormelijk mocht zijn taaltje er wezen. Bij wijlen ernstig, maar ook gedoseerd geestig en sappig vertelde hij in geuren en kleuren wat er voorafgaat aan de verkoop van fruit. 

 
 
Na een deugddoend etentje in taverne 't Begijntje was het tijd om Sint-Truiden en omgeving te gaan verkennen. De bus bracht ons tot in Gelmen, vanwaar wij te voet een tocht aanvatten. De glooiende omgeving, het aangename weer, de groene gewassen, het kardinaalsmutsje, Alexander de Kleine, en last but not least het gezelschap op zich, maakten er een aangename tocht. De bus stond ons op te wachten aan Château de la Motte, een fraai kasteeltje, goed onderhouden -dus zeker niet met de mot erin- waaraan een brasserie verbonden was. Tijd voor een tafeltje in het zonnetje, en een drankje om het vochtgehalte terug op peil te brengen.
 
   
 
Een half uur later startte de bus een rondrit door Haspengouw. Golvende landschappen, pittoreske kerkdorpjes, vierkantshoeves, kapelletjes gleden aan de lopende band aan ons voorbij. Het strakke tijdschema gebood ons op zeker moment om snel terug het centrum van Sint-Truiden op te zoeken. De Chaussée d' Amour leende zich daar uitstekend toe. Langs die weg namen schaarsgeklede dames in verlichte vitrines vreemde poses aan. Met niet-alledaagse heup- en zwaaibewegingen trachtten ze onze aandacht te trekken. De buschauffeur bleef echter onverstoord voor zich uit kijken, en bracht ons veilig tot op de grote markt. Na een laatste kop koffie en een stukje fruittaart lieten we Haspengouw en al het fraais achter ons.  
   
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
 
 
Foto's van de geslaagde dag zijn beschikbaar en downloadbaar via de link

Een diamontage kan bekeken worden via de link