Scrabbleclub Littera

2 december 2012

Limburgs kampioenschap 2012

Op zaterdag 1 december kampten de leden van Limburgse scrabbleclubs voor de provinciale titels. Zandloper Lommel was gastheer.

Het spel begon met niet te versmaden snoepgoed: CANDY leverde 50 punten op. In de negen beurten die nog voor de pauze volgden, ontplooide het spel zich enkel op de bovenkant van het bord. Zoals altijd waren het ook nu de scrabbles die voor afscheiding in de tussenstand zorgden. Toen de letters van het woord INKOMEN uit het zakje kwamen, stelde iedereen vast dat dat woord niet op het bord kon gelegd worden. Er lag bovendien nergens een "N" vrij om MONNIKEN te vormen. Een vrije "J" liet echter wel MONNIKJE en KOMIJNEN toe. Enkele beurten later volgde de scrabble AANMATEN. Na tien beurten leidde uittredend kampioen Stefaan Roels de tussenstand. Gerda Van Mierlo en Frans Symons volgden in zijn spoor. 

De tweede wedstrijdhelft startte met een makkelijke scrabble. GELOERD kwam op het bord. Gerda Van Mierlo vergiste zich van coƶrdinaat -slecht geloerd ?- en verloor daardoor al haar titelkansen. Later waren CODEX, TOQUE, ZILTER en VERSTERK belangrijke maxen. Stefaan Roels en Frans Symons speelden beiden zeer sterk. Weinig punten ontsnapten aan hun aandacht. Toen de laatste letters getrokken waren, deed Frans Symons met een gokje nog een gooi naar de provinciale titel. Hij pakte uit met VORMZAND, ...en dat bleek enigszins verrassend een geldige scrabble te zijn, en recht te geven op 88 punten. Frans won zo de wedstrijd en dat deed hem zichtbaar deugd. Hij won al eerder het individuele NTSV-kampioenschap, interclubs in Nederland en BelgiĆ«, het Littera-clubkampioenschap, maar provinciaal kampioen was hij nog nooit. Ook die titel prijkt nu op zijn palmares. Stefaan Roels werd zeer verdienstelijk tweede. Hilde Machiels eindigde op een zevende plaats. Samen met Frans en Stefaan maakte zij deel uit van het trio dat voor Littera de provinciale clubtitel won. Ook op de plaatsten acht, negen en tien eindigden Litteranen, zodat we kunnen stellen dat die clubtrofee in Tessenderlo thuishoort. De Looise club is ook zeer blij met de seniorentitel die aan Willy Lintermans werd overhandigd. Ondanks een spijtige nul in een scrabblebeurt bleek hij op het eind duidelijk de sterkste senior. Proficiat!

vlnr : Stefaan Roels (2e), Hilde Machiels (7e) en
Frans Symons (kampioen)
          
Litteranen in de top tien

  1. Frans Symons          1006 pt.
  2. Stefaan Roels             972 pt
  7. Hilde Machiels            902 pt
  8. Cris Clonen                 890 pt
  9. Mia Smolders              886 pt
10. Willy Lintermans            874 pt. (seniorenkampioen)