Scrabbleclub Littera

16 december 2012

75-jarige Willy Lintermans won weer

Een dagje ouder worden en toch steeds bekwamer worden in de scrabblesport....  Willy Lintermans uit Laakdal bewijst dat het kan. Op interclubs in Vlaanderen en Nederland is hij een te duchten 75-plusser. Ook in de wekelijkse competitie van Littera Tessenderlo doet hij van zich spreken. Na vijftien wedstrijden heeft hij al drie overwinningen op zak. Alleen de primus van Littera, Stefaan Roels uit Beringen, deed met zes overwinningen beter. Op 11 december won Willy de partij met 947 op 968 punten. Hij bereikte zo een score van 97.8%. Zelden gezien!

Willy’s specialiteit is het verlengen van werk-woorden met voorvoegsels, iets wat veel vraagt van een menselijk geheugen. Ook op 11 december toonde hij zijn bekwaamheid op dat vlak door de openingszet HARKTEN te verlengen tot WEGHARKTEN, iets wat hem veel punten opleverde. De training van het geheugen is de beste manier om de hersenen in goede conditie te houden. Zo luidt zijn devies.


De vijftiende partij voerde enkele woorden aan die niet zo gekend zijn. Zo vernamen de deelnemers dat een HAANDER een schuin oplopende diepe mand is, die gebruikt wordt bij het plukken van boomfruit. Alleen Stefaan Roels zag op zeker moment OREXIE, wat eetlust betekent, het tegenovergestelde van het veel beter gekende ANOREXIE. Niemand wist dat NERFKANT, de kant van het blad waar de nerf het duidelijkst zichtbaar is, in de Dikke van Dale en dus ook de scrabblewoordenlijst staat.

Na 11 december behoort Willy Lintermans tot een drietal dat in de Littera-competitie gemiddeld meer dan 85% scoort. De eerstvolgende clubgenoot volgt met 81,53% op ruime afstand. Knap van Willy, knap, driewerf knap!